W skrócie
Mam dziś dla ciebie przepis na babkę gotowaną, którą można upiec na Wielkanoc. Ciasto gotowane w formie i w wodzie wychodzi wyjątkowo delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. Babka gotowana jest niezwykle puszysta, świetnie więc sprawdza się, jeśli chcemy zrobić wrażenie na gościach. Będzie nam potrzebna specjalna forma do babki gotowanej, posiadająca szczelne zamknięcie. Formę umieszcza się w większym garnku, który napełnia się wodą. Do babki można zrobić bardzo prostą i smaczną polewę czekoladową z czekolady i śmietanki.
Babka gotowana – przepis babci
Czas przygotowania: 20 minut + 1,5 godziny gotowania
Porcja: 6-8 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- szklanka mąki pszennej tortowej,
- szklanka drobnego cukru,
- 6 jajek w temperaturze pokojowej,
- 250 g masła w temperaturze pokojowej,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- łyżka spirytusu,
- łyżka bułki tartej do wysypania formy.
Na polewę:
- 100 g czekolady deserowej,
- 100 g śmietanki 30%.
Babka gotowana – jak zrobić puszyste ciasto na Wielkanoc?
- Najpierw wymieszałam suche składniki: w misce połączyłam mąkę, sól, pół szklanki zwykłego cukru, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia. Następnie przesiałam je przez sitko.
- W mikserze utarłam miękkie masło z drugą połową cukru.
- Białka oddzieliłam od żółtek. Żółtka dodałam po kolei do masła i ucierałam.
- Następnie do masy dodałam suche składniki z pierwszej miski, spirytus i dalej ucierałam.
- Białka ubiłam na sztywną pianę i dodałam do ciasta już bez ucierania w mikserze, tylko delikatnie wymieszałam całość.
- Ciasto przełożyłam do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką formy na babkę gotowaną.
- Formę zamknęłam i umieściłam w dużym garnku z gorącą wodą. Woda powinna sięgać do ¾ wysokości formy.
- Ustawiłam palnik na średni ogień tak, by woda cały czas lekko się gotowała. Gotowanie powinno trwać ok. 1,5 godziny. Jeśli forma zacznie się unosić w wodzie można ją czymś dociążyć.
- Po ugotowaniu wyjęłam formę i ostrożnie wyłożyłam babkę do ostygnięcia.
- W tym czasie przygotowałam prostą polewę czekoladową. Śmietankę podgrzałam powoli w rondelku i dodałam połamaną czekoladę. Kiedy się rozpuściła, zdjęłam rondelek z ognia i mieszałam całość do uzyskania jednolitej polewy.
- Ciepłą polewą polałam ostudzoną babkę.
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?