W skrócie
Ten przepis jest także smaczny z klasyczną mozzarellą, jednak to burrata za sprawą wnętrza z płynną śmietanką dodaje daniu kremowej konsystencji. Zazwyczaj do tego przepisu używam makaronu penne, jednak sprawdza się także rigatoni lub spaghetti. Polecam do pieczonych pomidorów używać suszonego oregano i nie oszczędzać na czosnku. Po upieczeniu ząbki zyskują słodszy i głębszy smak.
W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania makaronu z burratą
Makaron z burratą – prosty przepis na obiad
Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 4 pomidory lub 300 g pomidorków koktajlowych,
- 5 ząbków czosnku,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 kulka burraty,
- 200 g makaronu penne,
- 10 g listków bazylii,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka oregano.
Czytaj także:
Jak zrobić makaron z burratą?
Sposób przygotowania:
- Na początku piekarnik rozgrzej do 190° Celsjusza.
- Do szklanego naczynia żaroodpornego włóż przekrojone na pół pomidory, posyp je solą, pieprzem, oregano i wymieszaj z olejem.
- Pomidorów koktajlowych nie trzeba przekrajać. Możesz je tylko nakłuć widelcem.
- Do pomidorów dodaj obrane z łupiny ząbki czosnku. Piecz je przez 30 minut, aż pomidory się zarumienią.
- Następnie wyjmij ostrożnie naczynie z piekarnika, odgarnij pomidory i na środku połóż odsączoną z wody kulkę burraty.
- Piecz pomidory z burratą przez 10-15 minut aż się całkowicie rozpuści.
- W czasie pieczenia pomidorów ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Pod koniec gotowania odlej 2 łyżki wody spod gotowania makaronu.
- Z piekarnika wyjmij upieczone pomidory z burratą i delikatnie rozgnieć je widelcem.
- Dodaj ugotowany makaron, wymieszaj i dosyp listki świeżej bazylii.
- Makaron z burratą jest gotowy do podania.
Dodatki do makaronu z burratą
Aby urozmaicić smak rozpływającego się w ustach makaronu z burratą, można do niego dodać podsmażone kawałki kurczaka, pokrojoną w plasterki i usmażoną kiełbasę, albo wzbogacić ich smak pokrojoną szynką. Doskonale pasują także dodatki grillowanych warzyw np.: szparagów. Przed podaniem polecam także oprószyć danie wyrazistym długo dojrzewającym serem np.: parmezanem lub polskim typu Bursztyn.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?