Spis treści
Zupa dyniowa z masłem orzechowym sprawdzi się, gdy mamy ochotę na coś rozgrzewającego i sycącego, ale jednocześnie szybkiego. Co najlepsze, do jej przygotowania wystarczy kilka podstawowych produktów. Podaję sprawdzony i bardzo lubiany przeze mnie przepis.
Przepis na zupę dyniową z masłem orzechowym
Czas przygotowania:25 minut,
Liczba porcji: 2
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- ok. 450 gramów dyni mrożonej albo świeżej,
- łyżka masła,
- dwie łyżki masła orzechowego,
- 125 ml śmietanki 18% albo śmietanki kokosowej,
- 45 mililitrów (3 łyżki) wody,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- pestki słonecznika lub dyni.
Sprawdź: Najlepsza zupa z dyni. Prosty przepis na krem z dyni. Smakuje pysznie z płatkami migdałowymi
Jak przygotować zupę dyniową z masłem orzechowym?
- Ze świeżej dyni odkrój fragment o wadze około pół kilograma. Obierz ze skóry, wytnij miąższ i pozostałą część pokrój w kostkę. Możesz również wykorzystać dynię mrożoną.
- W garnku rozpuść łyżkę masła. Dodaj dynię. Przykryj pokrywką i zaczekaj, aż dynia zmięknie. Jeżeli jest potrzeba, możesz dolać kilka łyżek wody. Gotuj 15 minut.
- Gdy dynia jest już miękka, dodaj śmietankę albo śmietankę kokosową, sól i pieprz. Wymieszaj i poczekaj, aż się zagotuje.
- Dodaj masło orzechowe, które podkręci smak i wyłącz ogień. Całość zblenduj na gładką masę.
- Ziarna słonecznika lub pestki dyni upraż. Pod koniec możesz doprawić je solą.
- Zupę wylej do talerzy, posyp pestkami i gotowe! Można opcjonalnie podawać z grzankami.
Gotuj zdrowo
Smażona cukinia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?